top of page

Три основни насоки за споделяне на Исус с приятелите ни

Кити Хардимен, Relay, UCCF, UK

Каква е първоначалната ви реакция на фразата „лично благовестие“? Може би звучи обезсърчително, прекалено стратегическо или парадоксално безлично. Но какво мислите за „споделяне на живот с приятелите ни“? Изведнъж това звучи много по-просто.


Толкова често се изкушаваме да отделим Исус от Великото поръчение. Чуваме „идете и създавайте ученици измежду всички народи“ и се ужасяваме, само за да се откажем като твърде плахи. Но ние не почитаме Бога, когато игнорираме следния стих: „Аз съм с вас винаги.“ Защото това не е индивидуален проект, а по-скоро лична покана от Исус да се впуснем в мисия с Него, изпълнена от Духа и в общност с други вярващи.


Ето три основни насоки за това да се стремим да показваме любов към приятелите си, като споделяме Исус с тях.


1. Споделете живота си

Бъдете щедри с времето си. Намирате ли, че бягате от молитвено събрание на лекции, после на баскетболна тренировка и до лабораторията на Университета и след това се хвърляте в леглото всяка вечер, като почти не прекарвате време със съквартирантите си? Помислете за забавяне, за да намерите място в програмата си да прекарвате умишлено време с приятели, които не са християни. Невероятно свидетелство е да си готов да изоставиш това, което правиш, за да предложиш подобно на Христос, утеха на приятел в нужда.


Ще покажете щедър дух също, ако поканите приятели в стаята или дома си, за да споделите храна или питие с тях. Най-доброто гостоприемство се свързва с целия човек, точно както Исус яде с Левий (Лука 5) и нахрани хиляди (Лука 9): ангажирането с техните сърца, умове и тела ви позволява да се грижите най-добре за техните нужди като хора. Да бъдеш истински любящ означава да разбираш емоционалните, физическите и духовните нужди на приятеля. Простият акт на приготвяне на храна на някого може да демонстрира предложението на Исус, че „който пие водата, която му давам, никога няма да ожаднее“.


Когато споделяме живота с приятелите си, естествено споделяме и вярата си с тях.


2. Задавайте въпроси

Въпросите могат да ни помогнат да изпълним заповедта от Яков 1:19: „бъди бърз да слушаш, бавен да говориш“. Изслушването на нашите приятели ни помага да придвижим приятелствата от повърхностното към значимото. Това движение към по-дълбока интимност естествено се прелива в разговори за духовни неща, като се надяваме да се спре върху Исус.


Един полезен модел, който трябва да имате предвид, е следният: за 1 час, прекаран с приятел, отделете 5 минути в говорене и 55 минути в слушане. Въпросите могат да улеснят тази зависимост от слушането понеже ни отварят към уязвимостта и споделянето на истории един с друг.


Някои полезни подсказки могат да бъдат:

  1. Какви са твоите вярвания и ценности?

  2. Какво разбираш под това? (ако някой от тях спомене дума като „религия“ или „прошка“).

  3. Какво ти пречи да приемеш вярата в Христос?

Разговорите, които протичат, могат да бъдат открити и искрени, като сочат към Христос. Слушането на нечия история е нещо много силно; историите се ангажират със сърцата на хората.


3. Отворете си Библията

Какво ви пречи да поканите приятел да чете Библията с вас? Може би това е страхът от отхвърляне - те ще ви откажат или това може да застраши приятелството ви. Разгледайте за момент Библията като любимия си роман или скорошна находка в Netflix. Разбира се, че искате да го споделите! И не, не е толкова странно да предложите на приятел да чете с вас.


Те могат да кажат „да“ или „не“. Ако кажат „да“, страхотно! Ако не, това не спира вашето благовестие: бъдете разбиращи и продължете да живеете според Евангелието по начин, по който на практика се грижите за вашия приятел.


Все още не сте убедени? Заслужава си. Най-голямата нужда на вашите приятели е да познават Исус като техен спасител и приятел. Естествено е да Го включите в разговора и да ги поканите да изследват твърденията Му в Библията. Това е най-щедрият подарък, който бихте могли да им дадете.


Вашата първа стъпка: МОЛЕТЕ СЕ.


Господи,

Благодаря Ти, че Исус дойде на земята като човек, желаещ да се ангажира с човешките сърца на ниво взаимоотношения. Помогни ми да бъда смел свидетел на приятелите си тази седмица. Благодаря Ти, че не съм сам, но имам Твоя Дух с мен. Дай ми състрадание към приятелите ми и сърце да им кажа как Твоето Евангелие може да промени живота им.

Амин.

Последни публикации

Виж всички
bottom of page