top of page

7 лъжи относно секса - част 2

от Алис Фрайлинг

(продължава от предишния брой)


Можете да поемете контрол

Преди да разгледам благодатта, която е на разположение и трудностите, пред които се изправят онези, за които призива да изчакат идва прекалено късно, нека разгледаме някои практични неща, които необвързаните могат да правят, за да си помогнат да се справят със своето посвещение да запазят секса за брака.


Библията учи, че ние не бива да бъдем „роби на греха“ (Рим. 6:6). Нито секса, нито сексуалното желание са грях. Грях е отдаването на желанието на грешното време или с погрешния човек. Библията ни казва, че „грехът лежи пред вратата“ (Бит. 4:7). Ако искаме да спечелим войната срещу сексуалния грях, ни трябва ясен боен план.


Ето осем предложения, които могат да ви помогнат в стремежа да овладеете греха и да поддържате сексуална чистота.


1. Бъдете мъдри, а не наивни.

Познавам някои студенти християни, които са абсолютно сигурни, че могат да поддържат сексуална чистота. Те са толкова убедени, че ще победят във войната, че подценяват врага. Ходят да гледат филми с подчертано провокативно съдържание и наивно си мислят, че голите сцени нямат власт над тях. Или се разкарват по бельо или облечени дори по-оскъдно пред приятеля или приятелката си, които са дошли на посещение и си мислят, че това не е кой знае какво. Накратко, те се излагат на влиянието на изкушенията на нашето общество, без да разбират силата на тези изкушения и хитростта на Сатана.


Бог ни е създал сексуални същества. Негова е идеята да изпитваме сексуална стимулация. Проблемите идват, когато оставим сексуалните желания да бъдат толкова силно стимулирани, че да стигнат до непоносимо изкушение. С други думи ние предаваме нашите дадени от Бога сексуални желания да бъдат подложени на натиска на нашата движена от секса култура.


Но не е нужно да допускаме това. Онова, за което мислим, за което говорим, онова което правим ден след ден, всичко влияе на напрежението между желанието и изкушението. Когато дадените ни от Бога желания станат мотивация за грях, тогава трябва да разгледаме продължително, внимателно и много сериозно живота си и да поемем контрол.


Помислете креативно как можете да живеете живота си така, че вашето силно сексуално желание да не доминира мислите и действията ви. Онова, което е полезно за един човек, може да изглежда глупаво на друг. Трябва да решите за себе си дали има ситуации, които трябва да избягвате, макар и други хора да мислят, че те са ОК. Имам един приятел, който прескача страниците с реклами на бельо в неделния брой на вестника. Един друг редно иска да му изключват предварително телевизионните канали, които предлагат порно в хотелската стая. Тези предварителни мерки приличат на човек, който е на диета и отказва да си хапне парченце от шоколадов кекс. Просто иска да избегне изкушението.


Имам приятели, които се справят със силното желание да се оженят и да имат деца, като се сприятеляват с деца на приятели и се включват в програми, които работят с деца. Като инвестират в други, те отнемат от напрежението, което се създава от нормални, но неизпълнени желания.


Други приятели започват да ходят активно на фитнес, за да изразходват натрупаната енергия. Колкото и необичайно да звучи за някои хора активните и редовни фитнес упражнения помагат да се намалят силните сексуални желания. За някои помага да се молят и да изучават Библията с друг човек, който разбира техните борби. Може да ви помогне да развиете повече обикновените си приятелства, за да не търсите утвърждаване единствено чрез романтични срещи. Каквото и да ви помага да се радвате на сексуалността си като се запазите чисти и запазите секса за брака, направете го!


Напомняйте си отново и отново: „Никакво изпитание не ви е постигнало освен това, което може да носи човек; но верен е Бог, Който няма да ви остави да бъдете изпитани повече, отколкото ви е силата, а заедно с изпитанието ще даде и изходен път, така че да можете да го издържите.“ (1 Кор. 10:13)


2. Приемете факта, че пълното удовлетворение ще трябва да почака.

Излизането на срещи преди брака не е предвидено да донесе пълно сексуално удовлетворение. Ако целите това, ще бъдете разочаровани. Потенциалът за пълно сексуално удовлетворение се намира само в брачната връзка. Жертвата, която правите в името на християнското покорство, е да не се поддавате да търсите сексуално удовлетворение преди брака. Така удоволствието, което ще получите, когато се ожените, ще бъде като да отвориш прекрасен подарък на точното време.


3. Ценете вашия бъдещ брачен партньор отсега.

Какво искате да запазите за вашия бъдещ съпруг или съпруга? Отговорът може да доведе до някои много практични решения: Може да решите да не лягате твърде близко до друг човек. Може да решите да изоставите всяка форма на разсъбличане пред човек от другия пол. Може да решите да оставите страстните си целувки само за бъдещия си брачен партньор. Когато сте излезли на романтична среща с някого, се запитайте: „Ами ако в крайна сметка се оженя за някой друг, ще съжалявам ли тогава за това, което се каня да направя (или правя) сега?“


4. Поставете си високи стандарти.

Християните изкачват стръмен връх по отношение на сексуалното поведение. Идеята не е да видите колко близо до ръба може да вървите без да паднете, а да видите колко внимателно можете да вървите, за да избегнете потенциална опасност.


Бъдете искрени по отношение на дейностите, които са в опасната ви зона. Ако някое действие (да учите заедно в спалнята ви, да гледате заедно чувствени филми, страстно да се целувате) е твърде горещо, за да го овладеете, тогава се откажете от него незабавно, каквото и да ви казват другите. Опитайте предварително да определите кои са тези дейности. Бъдете готови да вербализирате собствените си стандарти и граници. Не чакайте да стигнете в 1 часа през нощта в апартамента на гаджето си, за да се сетите, че това май не е редно. Влезте целенасочено в битката предварително, за да можете да победите.


5. Пазете внимателно ангажиментите си.

Никога не поемайте ангажимент на физическо ниво, който предварително не сте поели и на емоционално, интелектуално и духовно нива. Една от лъжите, която се шири в нашето общество е, че имате нужда от сексуално сношение, за да може връзката ви да се развива. Истината е, че интимността се заражда във връзката между двете сърца, срещата на умовете и общението на душите. Твърде много физическа ангажираност всъщност накърнява този вид интимност. Всеки може да целува, но не всеки може да поддържа интимен разговор.


Когато физическата интимност се движи по-бързо от тази на самата връзка, се превръща в преструвка на нещо, което не е там. Дори по-лошо, твърде многото физическа активност всъщност може да блокира по-нататъшната интимност на връзката. Помислете колко време отделяте да мислите, фантазирате или да се тревожите за сексуалните си страсти. Цялата тази енергия вече не е на разположение за развиване на взаимоотношението ви на по-смислени нива. Посвещението на физическо ниво струва много. Не е безплатно.


6. Помагайте си един на друг да останете верни.

Всеки има различни неща, които го провокират. Ако една двойка има различно мнение за това кое е прието поведение в тяхното взаимоотношение, те трябва да уважат онзи от двамата с по-деликатната съвест. Унищожително за връзката е, когато единия от двамата е притиснат да се движи прекалено бързо към физическата интимност. Всяко действие, което предизвиква въпроси и безпокойство за един от двамата партньори, трябва да бъде възприето като неподходящо за конкретната двойка.


Да се говори за тези неща може и да е трудно. Но, ако един от двамата партньори се чувства неудобно с нивото на физическа интимност и не се чувства свободен да разговаря на тази тема, това доказва, че физическата интимност е заела мястото на вербалната и емоционалната интимност. Има само един начин да се започне корекция на дисбаланса – разговор. Не чакайте, докато ситуацията ви хване неподготвени. Говорете за нещата. Може би е добре да се молите заедно за това, като искате от Бога да укрепи взаимоотношението ви в чистота и християнска любов. Помнете да се уважавате един друг. Колкото по-деликатна е съвестта поне на единия от двамата партньори, това може да е голям подарък от страна на Бога за вашата двойка, който да ви помогне да държите взаимоотношението си здраво.


7. Имайте предвид, че мъжете и жените реагират различно на сексуалната стимулация.

Една статистика сочи, че мъжете могат да бъдат стимулирани по-интензивно и четири пъти по-бързо от жените. Сексуалната възбуда на мъжа най-обикновено идва рано във взаимоотношението, независимо дали той е емоционално ангажиран или не. Жената от друга страна, е по-вероятно първо да се привърже емоционално и чак тогава да изпита сексуална възбуда.


Помислете за момент какво може да причини това на едно обикновено взаимоотношение в началото. Ако една жена не взема предвид, че мъжката сексуална активност има силна физиологическа основа, която не зависи от емоционалната му обвързаност, тя може да реши, че неговите сексуални увертюри означават, че той се чувства емоционално обвързан с нея, толкова, колкото и тя с него. Тя си мисли „Той ме обича!“, вместо по-вероятното: „Той ме желае!“


По същия начин, ако един мъж забрави тази изключително важна разлика между мъжете и жените, той може да направи грешката да комуникира (чрез физически действия) ниво на посвещение, което няма предвид. По-късно той се чуди: „Откъде ѝ хрумна да стигне до заключението, че съм влюбен в нея?“


Друга разлика между мъжете и жените е, че мъжете като цяло най-лесно могат да бъдат стимулирани с очите, а жените чрез докосване. Спомням си един млад неженен младежки ръководител в един университет сподели с мен колко много го разсейват студентките с техните тесни блузки и прекалено къси шорти. Ако може да му се повлияе така в ежедневното му служение, представяте ли си какво би изпитвал и колко голямо би било напрежението, ако е излязъл на среща с облечено по този начин момиче! Но много жени дори не мислят колко много тяхната разголеност в начина, по който се обличат, изкушава мъжете, които се опитват да се запазят чисти.


По същия начин, говорила съм с необвързани жени, които се чувстват подведени от техни приятели мъже, които са комуникирали чрез докосване и внимание повече привързаност, отколкото са имали предвид в това взаимоотношение, и са създали огромно напрежение в живота на жена, която се опитва да остане чиста в мислите и действията си.


Такива разлики има много и те варират във всяко отделно взаимоотношение, но ако не се вземат предвид, могат да предизвикат объркване. В брака, разликите произвеждат сексуално електричество. Преди брака, тези различия означават, че ние трябва да внимаваме за нашето поведение и държание. Не само е мъдро, но също е проява на любов към останалите християни в нашето обкръжение.


8. Не оставяйте чувствата да ръководят вашето сексуално поведение.

Това може да изглежда и странен съвет. Чувствата са чудесен дар от Бога. Много от нас са се старали много да разпознават своите чувства, да ги изразяват правилно и да се учат от тях. Чувствата са нещо добро. Те са Божия идея за човечеството. Но в сферата на физическата интимност, в срещите, чувствата са рискована работа.


Помислете си сега за един млад човек, който е израснал в дом, в който любовта не е показвана лесно. Топъл, физически израз на привързаност може и да не е съществувал. Този човек пристига на сцената на романтичните срещи, изгладнял до безкрайност не само за физическо внимание, но също и за емоционално укрепване. Той (или тя) намира привързаност и утвърждаване за първи път в романтичната си връзка. Да е обичан, ценен и подкрепян от някой друг е ново и е наистина мнооооого приятно. Сексуалната стимулация, която върви с комплекта, също е мнооооого приятна. На практика и двете чувства са толкова добри, че не е лесно да ги разделиш. „Ако този човек ме кара да се чувствам така относно себе си и живота, това трябва да е любов. И ако съм влюбен(а), то тогава и да се изразя сексуално трябва да е напълно в реда на нещата.“ Нали?


Грешка. Романтичните срещи са една област в нашия живот, където чувствата на нашите сърца могат да ни подведат. Гладуващите хора ще изядат почти всичко, което им попадне, дори и ако след това ще им стане лошо. Сексуалният израз в началото на връзката, макар и да изглежда много правилно на момента, е поведение, което определено трябва да бъде предизвикано. Ето тук нашето общество още веднъж ни подвежда. Разпространеното схващане е, че ако го чувстваш, че е правилно със сърцето си, то тогава трябва да е правилно. Да действаш сякаш това е истина, може и да свърши работа за известно време, но няма да продължи дълго.


Сега е времето, когато ние отчаяно трябва да последваме инструкциите на Павел: „И недейте се съобразява с този век, но се преобразявайте чрез обновяването на ума си, за да познаете от опит какво е Божията воля – това, което е добро, благоугодно на Него и съвършено.“ (Рим. 12:2) Можете „да обновите ума си“ по отношение на сексуалното си поведение като изучавате Писанията, записвате си в дневник мислите, убежденията, въпросите, молитвите си, споделяте и се молите за това с приятел и всекидневно си напомняте, че Божията воля за вас е за най-добро, че Той ви обича напълно и че иска най-най-доброто за вас в живота и в секса.


Ами, ако е твърде късно за мен да чакам?

Ами онези, които вече са избрали да не чакат? Ами онези, които са станали християни след като вече са били част от интимно сексуално взаимоотношение без да са имали на разположение християнските ценности? Ами християнските двойки, които са „загубили битката“, но все пак искат да „спечелят войната“? Има ли някакви добри новини и за тези хора? Да, има. Но първо, нека разгледаме лошите новини.


Ако вече сте имали секс преди брака, вероятно вече сте повярвали едно от следните три неща: 1) ако наистина сме влюбени, значи това е в реда на нещата; 2) ако наистина го искам много силно, трябва да е естествено желание и следователно е в реда на нещата; 3) ако Бог не отнеме моето желание, значи трябва да е в реда на нещата. Това са трите най-големи лъжи, свързани със секса, които Сатана предлага на християните. Помнете какво казва Йоан в евангелието си в 8:44: „Когато говори лъжа, той говори своето, защото е лъжец и баща на лъжата“


За да стане дори по-лошо, ако откриете, че сте уловени да вярвате в лъжа и признаете греха си, Сатана пак ще дойде с друг набор лъжи: „Ти си съсипан(а) завинаги. Никой никога няма да те обича. Бог никога не би те приел или използвал за Своето царство.“


Когато Сатана лъже, неговото намерение е да ни накара да се отпишем заради греха си. Но това е точно противоположното на онова, което казва Писанието. Ако нашите грехове ни разрушаваха напълно, не би имало надежда за никого от нас. Павел пише на римляните, че Бог мрази греха: сексуалната нечистота, прелюбодейството, убийството и много други ужасни грехове. Но вижте какво още включва Павел в този списък: клюкарство, нахалство, горделивост, непокорство на родителите, липса на милост, завист… (Рим. 1:24-32) Какъв смесен списък! Кой би могъл да се намери невинен спрямо него?


Това, което се опитвам да кажа е, че всички ние сме напълно зависими от Божията милост, какъвто и да е бил израза на нашата собствена греховност. Никой не може да застане пред Бога, освен на основата на „праведност, която е от Бога чрез вяра към вяра.“ (Рим. 1:17) Това определено са добри новини за всички нас!

Някои от нас обаче имат нужда от повече доказателства. „Да ти простят е едно, но аз съм толкова опетнен от своя грях, че целта и смисъла на живота ми са заминали напълно. Нима сега ме бива за нещо?“


Ако това е вашият въпрос, имам още добри новини за вас! Погледнете в списъка с предците на Исус Христос, записан в Матей 1:1-6. В този списък са имената на хора като вас и мен. Някои са грешили сексуално. Други са смятани за аутсайдери. Много от тях са били дълбоко повлияни от моралния климат около тях. И все пак това са хората, от чийто род е произлязъл Христос.


Този изненадващ микс не е недоглеждане от Божия страна. Даже мисля, че Той нарочно е избрал хората, с които да се сроди. Вярващите са, в духовно отношение, в семейството на Христос. Бог не само напълно прощава, но също и напълно освобождава. Бог все още иска да ви използва, за да построи Своето царство.


„Тогава какво? Да кажем ли: Нека останем в греха, за да се умножи благодатта?“ (Рим. 6:1) И това е следващия логичен въпрос, който да си зададем. Да продължим ли тогава да си се забавляваме, както ни скимне, да си живеем в сексуалните грехове, след като Бог така и така е обещал да ни прости и да ни изкупи? Павел казва „Да не бъде!“ (ст. 2) Вярата, която ни дава възможност да преживеем Божията прошка и освобождение е същата вяра, която ни мотивира да живеем живота си в подчинение на Божиите любящи праведни стандарти.


Ами двойката, която вече се е ангажирала в сексуално сношение? Ще е много, много трудно! Но това не е соло изпълнение. Двойките, които се изправят пред тази битка, отчаяно се нуждаят от помощ – друга двойка или малка група, които да им помогнат да издържат и да се подчинят на нови обещания, които трябва да си дадат – да се запазят от тук нататък чисти (без сексуално сношение) за брака. Една от привилегиите на християнската общност е, че имаме тази възможност да поискаме такава помощ и да споделим такава близка опитност с другите хора около нас.


Последните ми думи са, че нашето взаимоотношение с Исус е онова, което ни дава причините да чакаме до брака, за да имаме сексуално взаимоотношение. Без Исус ние ще изпитваме само бегли моменти на приемане, подкрепа и любов от хората. Като вървим с Исус ние преживяваме Божията благодат и научаваме, че именно чрез нея ние сме продължително обичани и приемани.

Последни публикации

Виж всички
bottom of page