top of page

Кога, Господи, кога? - II част

от Джойс Майер

Уморени ли сте да чакате?

Ако сте чакали дълго време и не сте успели да видите голям напредък, вероятно сте много уморени да чакате. Искам да ви насърча да имате ново и свежо отношение към чакането. Библията, в Марк 4:20-27 казва, че ние трябва да бъдем търпеливи като земеделец, който посява семена в земята и след това чака както за ранния, така и за късния дъжд. Словото продължава, като казва, че докато чака семената да поникнат, той ляга вечер и става всяка сутрин, докато те поникнат. Но той, земеделецът, не знае как става това.


Понякога можем да сме толкова погълнати и съсредоточени в опити да постигнем някаква цел в живота си, че да не сме в състояние да се радваме и да се погрижим за нещата от ежедневието си днес. Радвайте се на мястото, в което сте, докато чакате да стигнете там, където искате да сте! Когато Библията казва, че земеделецът става и ляга всеки ден, вярвам, че става въпрос за това, че той живее обикновения си ежедневен живот, докато чака мечтаната му градина да роди плод.


Истината е, че ние прекарваме повече време от живота си в чакане, а не в получаване. След като получим това, което сме чакали, ние започваме да чакаме нещо друго. Да кажем, че чакате повишение в работата, а когато го получите – чакате следващото. Чакате дете, след това чакате да отмине времето, в което ползва памперси, после да се научи да си обува панталонките, а не след дълго и само да си купува панталоните! Чакате да си купите къща, след това чакате, докато можете да си позволите едно или друго, за да я обзаведете… Разбирате ли какво се опитвам да кажа?


Научете се да се наслаждавате на времето на очакване, като знаете, че именно очакването ще доведе до изпълнението на вашата мечта. Всъщност трябва да кажа, че „чакането по правилен начин“ е това, което ще достави мечтата ви. Нетърпеливите хора обикновено не могат да чакат достатъчно дълго, за да видят осъществени много велики неща в живота си, защото за великите неща е необходимо дълго време, за да се получат.


Търпение, моля!

Библията ни казва в Евреи 6:12, че ние наследяваме обещанията чрез вяра и търпение. Наследството не изисква никакви усилия от наша страна. Единствено трябва да чакаме да дойде определеното за него време. Вярата и търпението са партньори. Те работят заедно и носят желаните резултати.


Яков 1:2,3 ни казва, че ние трябва да се радваме, когато се сблъскваме с разни изпитания, като знаем, че това оформя нашето търпение. И когато то, търпението, извърши работата си, ние ще станем съвършено и напълно развити хора, които не са лишени от нищо. Какъв стих само!


Гръцката дума за търпение в този стих е думата хюпомоне, която означава такова търпение, което се развива единствено по време на изпитания. С други думи, как бихме могли да развием търпение, ако не ни се наложи да чакаме нещо, което сме поискали, или ако не изтърпим нещо, което не сме искали, докато чакаме!


Когато имаме изпитания, ние растем, или поне е възможно да пораснем, ако позволим на търпението да изработи съвършено в нас делото си (Яков 1:4). Съпротивяването, огорчаването и бягането от всяка трудност не може да роди търпение.


Търпението е плод на Духа. То е могъщо свидетелство за невярващите. То е като мускул – колкото повече ви се налага да го използвате, толкова по-силно става то, докато един ден се развие напълно и вие трябва само да правите упражнения, за да поддържате тонуса си в областта на търпението – различни малки неща, които не се случват по план, като мудните хора пред вас; кола, която блокира пътя; неразбирането на това, което ви се случва; бавенето на отговор, който очаквате от дълго време. Всички тези неща в крайна сметка ни помагат, макар да изглеждат много трудни, докато преминаваме през тях. Ако осъзнаем това, ние ще започнем да гледаме по нов начин на търпението.


В Евреи 12:1 се казва: „Следователно и ние, като сме обиколени от такъв голям облак свидетели, нека отхвърлим всяко бреме и греха, който лесно ни оплита, и с търпение нека тичаме на очертаното пред нас поприще“. Всяка надпревара има финална линия. Със сигурност ще стигнете до нея, но в Евреи виждаме как точно трябва да тичаме в тази надпревара.


Бъдете търпеливи и към себе си.

Позволете ми да ви насърча да започнете да градите основите на своето търпение, като първо се научите да бъдете търпеливи към себе си. Когато допускате грешки, приемайте милостта на Бога и продължавайте към финалната линия. Бъдете търпеливи към себе си докато се учите как да преодолявате слабостите си. Нетърпението ражда смут и разочарование, а разочарованието ни тласка в сферата на емоциите, които са нестабилни и в крайна сметка допускаме повече грешки отколкото, ако проявим малко търпение към себе си.


Хората се подобряват много по-бързо, когато проявявате към тях търпение, а не когато ги притискате! Затова бъдете щедри в търпение. Раздавайте го даром както на себе си, така и на останалите около вас. Ще откриете, че това ще ви бъде от голяма полза. Лука 8:15 казва: „А посятото на добра земя са тези, които, като чуят словото, държат го в честно и добро сърце и дават плод с търпение.


Мечтата ви в този момент е в процес! Наистина ви насърчавам да се наслаждавате максимално на всеки един ден от живота си. Свършете своята част, но не се опитвайте да свършите и Божията.


Има съвършено време за изпълнението на мечтата ви и това е Божието точно време. Единствено Той знае кога е то. Затова, почитайте Го като му се доверявате и докато пътувате по пътя към изпълнението, насладете се на пътуването!


Никой не може да ви каже кога точно ще пристигнете до изпълнението, но бъдете сигурни, че то непременно ще дойде на точното време.


Повярвайте в това и влезте в Божията почивка!

Последни публикации

Виж всички
bottom of page