top of page

Как да си намерим приятели


Всички мечтаем за приятели, които да са винаги до нас. Но дали е толкова лесно да се намерят нови приятели? Дали някой ни забелязва или сме малка прашинка в големия свят? Дали някой ни е видял, че има нещо, което ни кара да се усмихваме? Или може би всички бързат за накъде и всички свободни места за приятели са заети и за нас няма място в душата на хората? Истината е, че хората се променят и много приятелства просто приключват в даден момент. Психолозите съветват как да осъществим правилно нови приятелски контакти и да разширим кръга си на общуване.


1. Определете какво е истинско приятелство.

Библията описва приятеля като „по–близък и от брат“. (Притчи 18:24) Искате ли да имате такива приятели? А вие такива приятели ли сте? За да си отговорите, напишете три качества, които искате един приятел да има. След това напишете три качества, които вие притежавате. Запитайте се: „Колко от хората, с които поддържам някаква връзка, проявяват качествата, които ценя в един приятел? Според тях с кои качества допринасям аз за отношенията ни? Апостол Павел казва в писмото към филипяните: „Не гледайте всеки само за своето, а всеки и за чуждото.“ (Филипяни 2:4)


2. Покажете се!

Винаги, когато имате възможност да се срещнете с хора или да отидете на някое събитие, не изпускайте тази възможност... Никой няма да дойда на вратата ви, да почука и да попита дали искате да сте приятели.


3. Изберете хора, които са ви интересни.

Много по-лесно е да общувате с хора, които имат същите интереси и споделят същите страсти като вас. Търсете хора, близки да вашия дух и се опитайте да се срещате често с тях.


4. Станете част от група.

Когато сте част от някаква група със сходни интереси е по-лесно да се сприятелите с други хора. Винаги ще има какво да обсъждате и няма да се чувствате неудобно, че сте на чужда територия. Например можете да си вземете куче и около него да се сприятелите с други собственици или да се занимавате сериозно с някакво хоби или друго занимание, което ви е приятно.


5. Сближете се.

Ако вече сте установили общи интереси, задълбочете ги и намерете нови неща, които ви свързват.


6. Пишете и звънете.

Не се притеснявайте да напомните за себе си, без разбира се, да бъдете прекалено настойчиви. Може да общувате в социалните мрежи, но е добре да го правите и офлайн. Търсете хората и бъдете проактивни.


7. Направете първата крачка.

Купете билети за кино, театър или концерт и предложете на човека да отидете заедно. Може и да ви откажат, но обикновено хората реагират позитивно на подобни предложения. Не се сърдете и не манипулирайте човека да се чувства виновен, ако ви откаже. Бъдете готови с позитивно настроение да отложите или отмените излизането и да го оставите за друг път.


8. Говорете добри неща на другите и за другите.

На всеки му е приятно да чуе нещо хубаво за себе си, но не всеки чува такива неща! Изненадайте хората приятно, но внимавайте - лицемерието и лъжите не са начин да кажете нещо уж хубаво... Също така ще направи впечатление, ако злословите за другите. Това кара човек да се замисли какво ли говорите за него в негово отсъствие. „Дума, казана на място, е като златни ябълки в сребърни съдове.“ (Пр. 25:11)


9. Усмихвайте се!

Според изследвания, хората, които се усмихват са възприемани като по-дружелюбни и са доста по-предпочитани за компания. Една усмивка може да разтопи леда при разговор с хората!


10. Не бързайте.

Учените са установили, че за превръщането на познатия в приятел са необходими около 50 часа прекарани заедно, а в близък приятел – 200. Няма нужда да броите часовете, но имайте предвид, че приятелството не се случва мигновено, дори и да усещате човека близък още от първата минута на запознанството ви.


11. Не досаждайте.

Ако отсрещната страна не отговаря на поканите ви и не проявява инициатива, се откажете. Насила хубост не става.


12. Приятелите на вашите приятели са и ваши приятели!

Ако искате да разширите кръга си от приятели, то приятелите на вашите приятели са идеалните места, от които да започнете...


Истинското приятелство е повече от поддържане на връзка. То изисква вие и вашите приятели да проявявате любов, състрадание, търпение и готовност да си прощавате. Това ще направи приятелството ви здраво и хубаво, ще служи за пример и ще привлича и други хора към любовта, която цари помежду ви. „По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако имате любов помежду си.“ (Йоан 13:35)


(По материали от интернет)


Последни публикации

Виж всички
bottom of page