top of page

Три неща, които можете да направите, за да бъдат празничните дни за вас по-специални тази година

от Алке Шпийс


1. Рождество Христово е специално време от годината. Като християни ние празнуваме слизането на Исус сред нас в света. Други хора говорят за сезона на любовта. Не ме разбирайте погрешно, това са добри неща, които да празнуваме и мислим, но в действителност повечето от нас ще похарчат много пари за подаръци и лакомства, очаквайки и другите да ни купят хубави подаръци, и ще прекараме много време тичайки стресирано наоколо. Рождество не трябва да е така…


Прекарайте известно време тази година, припомняйки си защо Рождество е толкова важен (за вас). Бог - нашият Творец – се сниши и дойде на света за нас! Ако бяхме наясно, че Той е точно тук до нас, това не би ли повлияло на нашето поведение? Може би щяхме да започнем да се усмихваме на хората повече, щяхме да благодарим, когато плащаме в магазина и да пожелаваме приятен ден. Може би щяхме да спрем да спорим с нашите братя, сестри, родители, приятели, приятелки, съпрузи… и да започнем да ги виждаме по начина, по който Бог ги вижда. Може би тогава ще започнем да мислим за това, от което всъщност се нуждаят - време, прегръдка, благодарност…


Искам да предизвикам всички нас да мислим за едно нещо, което можем да направим на дело за някой друг ДНЕС, защото Господарят на Вселената е точно тук до нас.


2. Рождество е семейно време - поне за повечето от нас. Ние обичаме да прекарваме празниците с най-близките си роднини. Но това не е така за всички. Не всеки има семейство, с което може или иска да прекара празниците. Някои хора (например международните студенти) живеят далеч от семействата си и не могат да си позволят да прекарат празниците с тях. Някои хора не са в добри взаимоотношения с роднините си.


Да, хубаво е да имаме семейно време, но всъщност празнуваме, че Исус е оставил своя съвършен дом. Той бе роден в чужд дом - място, където дори не е имало стая за гости. Вероятно се е родил заобиколен от много непознати.


Може би семейството ви е много гостоприемно и можете да поканите приятел за Рождество. Или може би това не е възможно, но можете да бъдете домакин на малко тържество в общежитието / вашия апартамент / вашия дом. Поканете приятелите си и им кажете какво означава Рождество за вас. Не е нужно да харчите много пари. Времето е най-ценният дар, който можете да дадете.

Искам да предизвикам всички нас да намерим начини да споделим добрата новина на Рождество с други хора. (колеги студенти, приятели, просяк на улицата, колега…) Няма значение дали е парти с десет души или кафе с един човек. Започнете да търсите хората, за да откриете какво им е дал Бог и им кажете какво сте намерили вие.


3. Рождество е забързано и натоварено време. Толкова много неща, които трябва да се свършат, толкова много задачи, които трябва да се изпълнят и отгоре на това изпитите приближават… Още в самото начало на Библията четем, че дори Бог почива. Почивката изглежда много важна за Него! Наистина ли искаме да Го посрещнем в нашия свят, стресирани и бързащи от задача на задача? Не трябва ли да се опитаме да се срещнем с Него в малко по-спокойно състояние?

Забелязали ли сте колко сме пристрастени към нашите телефони, таблети, компютри? Ние непрекъснато получаваме съобщения, които ни казват с кого можем да се срещнем, какво трябва да направим, какво сме пропуснали... Създателят е дошъл на света да бъде с нас и ние казваме: „О, яко, да си направим селфи, да го публикуваме във Фейсбук и след това трябва да изчезвам, защото ме чака друго парти.“…


Не се опитвам да кажа, че е забранено да използваме нашите телефони около Рождество или че всички съобщения са нещо лошо или че трябва да кажем „не“ на всичко. Но искам да ви кажа (и на себе си също): „Няма да е лошо да оставим телефона си настрана, да го изключим за известно време! Нека планираме да нямаме планове за един ден. Да излезем от къщи за един ден без телефона си и просто да идем на разходка и да видим света, в който влиза Исус. Често не искаме да живеем живота си без музика в ушите си, преминавайки от едно събитие към друго. Може би се страхуваме от тишината? Може би не искаме да мислим мислите, които могат да дойдат в ума ни, когато няма музика? Бог вече знае тези мисли и иска да ни донесе мир. Той иска да прекара време с нас, да говори с нас - без слушалки помежду ни.


Искам да ви предизвикам това Рождество да прекарате известно време в почивка от всекидневния живот. Прекарайте един ден, или ако това не е възможно, половин ден или няколко часа, час и половина или час, или дори само пет минути без телефона си (всеки има поне пет минути, но всеки път се опитвайте да направите това време малко по-дълго). Използвайте това време, за да говорите с Бога и да помислите как ще се промени живота ви, ако винаги осъзнавате ясно, че Бог е точно до вас.


Надявам се и се моля това Рождество да бъде специално за вас и мен и ние всички да разберем повече за това какво означава факта, че Бог е дошъл в нашия свят.



Последни публикации

Виж всички
bottom of page