top of page

Страдате ли от завист?

Сет Майерс, д-р по психология

Никой не иска да вярва, че може да страда от завист, но мнозина я изпитват по начин, който вреди на тяхното самочувствие и емоционално благополучие. Завистта „възниква само между двама души и най-добре се обобщава като „Искам това, което имаш“.“ Завистта е отговор на друг човек, който има успех, умения или качества, които желаем, и включва чувство на липса в сравнение с този човек.


Задайте си въпросите по-долу, за да прецените дали страдате от завист като черта, въпреки че един въпрос е по-важен от всички останали.


1. Като правило, когато другите получават специално признание за своите положителни черти (не само хората, които харесвате), как се чувствате?


Един от основните източници на завист е човек, който чувства, че не получава достатъчно признание за приноса си, независимо дали в работата, дома или социалните среди. В такива случаи виждането, че други получават признание, може да предизвика дълбоко чувство на конкуренция и негодувание. Въпреки че е лесно да се чувствате щастливи за тези, които познавате и харесвате, когато бъдат признати, здравословно е да се чувствате щастливи за всички, когато получават признание, освен когато дадено лице е признато за фалшиви заслуги.


От друга страна, хората, които страдат от завист, действат на базата на мислене, основано на недостига, което им казва: „има само конкретно количество признание за раздаване; то се раздава несправедливо и наличното количество ще бъде изчерпано, преди да дойде моят ред.“


2. Правите ли комплименти често или рядко?


Тези, които страдат от завист, държат здраво на комплиментите, като избягват да ги правят лесно или често. Отново, завистливите хора се състезават за внимание и признание, така че комплиментите на другите се правят избирателно.


От друга страна, хората, които не страдат от завист, като повечето хора, искат да бъдат щастливи и искат да ги видят как успяват. Те редовно правят комплименти на другите, оценявайки заслугите им, което е специално, добро или ценено.


3. Склонни ли сте да се самоосъзнавате или не се фокусирате толкова върху това как другите ви възприемат?


Един от най-честите източници на завист за склонните към завист хора е доверието на другите. За тези, които страдат от завист, своеволието и увереността действат като огледала, излагайки на показ увереността и лекотата, които самите те не чувстват. Ако сте критични към себе си, виждането на други, които изглежда, че се харесват и „носят добре“ самочувствието си, може да ви задейства.


От друга страна, ако не страдате от завист, рядко мислите за себе си и се преценявате и искате всички останали също да се чувстват добре със себе си.


4. Когато мислите за хора със значително повече пари от вас, какво си казвате?


Хората осмислят нещата въз основа на своите вярвания и е естествено да имаме вярвания за това как парите влияят на нивото на щастие. Ако сте човек, който страда от завист, вероятно имате едно от двете вярвания за другите, които са финансово заможни: те или не са в по-добро положение от вас, или, обратното, смятате ги за късметлии и в много по-добро положение от вас, че притежават живот, който вие също искате да имате.


От друга страна, хората, които не страдат от завист, имат по-балансирано и неутрално мнение за хората, които имат повече пари: някои може да са по-добре, докато други не. Въпросът е, че независтливата позиция не е отбранителна, не е „всичко или нищо“ и не е емоционална.


5. Колко лесно или трудно е за вас да измислите на момента списък с положителните си качества?


Хората, които страдат от завист, често се чувстват предизвикани от определени положителни черти, които другите имат. Например, човек може да се чувства разочарован или негодуващ, че друг човек е по-привлекателен физически, харесван от другите, интелигентен, слаб и т.н. Индивидите, които страдат от завист, са по-несигурни в това как виждат себе си и са негативни в това как виждат другите и света около тях. Съответно, те биха се затруднили да съставят списък на положителните си качества.


От друга страна, тези, които не страдат от завист, са наясно с положителните си черти и могат да ги изброят честно, но не и самохвално.


6. Колко мислите за това, което публикувате в социалните медии и как другите могат да го възприемат?


Индивидите, които страдат от завист, участват в социално сравнение до патологична степен, оказвайки влияние върху ежедневното им настроение, качеството на взаимоотношенията и вярванията за себе си и другите. Много е писано за отрицателното въздействие на социалните медии, тъй като те често предизвикват негативни реакции поради социално сравнение сред аудиторията. Хората, които страдат от завист, редовно се сравняват с другите и начинът, по който се представят пред обществото, е внимателно подбран. За хората, склонни към завист, публикациите в социалните медии се обмислят и преосмислят; снимките се редактират и преглеждат многократно преди публикуване; и обратната връзка на другите често се търси преди и след публикуване.


От друга страна, за хора, които не страдат от завист, публикуването в социалните медии е забавно и безобидно и не е свързано с тяхната стойност или статус.


7. Какво бихте казали в отговор на аргумента, че завистта е естествено преживяване, което всеки чувства от време на време?


Този последен въпрос е може би най-важният от поставените тук. В крайна сметка, въпреки че няма базиран на данни начин да се оцени истинската честност на човек, когато става въпрос за степента, в която страда от завист, моят клиничен опит предполага, че всяко човешко същество е способно на известна степен на завист към другите. Може би най-важният въпрос за вашето емоционално развитие е да се запитате: „Какво предизвиква моята завист?“


Източник: www.psychologytoday.com

Последни публикации

Виж всички
bottom of page