top of page

Как да оцелеете през първата година в Университета


Ако четете това, значи сте успели да влезете в университета. Честито! Университетът ще бъде едно от най-вълнуващите времена в живота ви, изпълнен със забавления, приятели и възможности за социализация и самоусъвършенстване. Разбира се, макар да има много от тези неща, университетът не минава без стрес и неприятности. Ето няколко съвета за неща, които ще ви помогнат в малко обезкуражаващата първа година.

1 Общувайте често. Едно нещо, което ще научите от времето в университета, ако още не сте го научили е, че приятелите не непременно ще ви намерят сами. Ангажирайте се с хора, разговаряйте, задавайте въпроси. Правете това в разумни граници, разбира се. Ако се интересувате от хората, и хората ще се интересуват от вас. Най-добре е да търсите сред другите първокурсници, които са в същото положение като вас и също активно търсят хора, с които да бъдат приятели и да излизат. Изградете добри взаимоотношения с колегите си, като не криете християнската си вяра, без да я натрапвате. Изградете доверие и бъдете просто приятел на колегите си. Те ще оценят това и, когато дойде времето да им говорите сериозно за духовни неща, най-вероятно няма да ви отхвърлят. Също така намерете веднага стабилна студентска или църковна младежка група в града на следването си и се запознайте с тях. Бъдете активни в това да ги опознавате и да предлагате възможности за излизане.

2 Сближете се с вашите съквартиранти. Това не означава, че трябва да сте най-добри приятели с тях, но имайте предвид, че сте заедно почти 24 часа в денонощието и споделяте кухня/обща стена. Ако сте в лоши взаимоотношения със съквартирантите си, от това няма да последва нищо добро, така че направете всичко възможно, дори и да не са любимите ви хора, да участвате заедно с тях в общи дейности като излизане на кафе, пазаруване, ходене на фитнес и т.н. Ще има моменти, когато ще бъдете ядосани на някой от съквартирантите си, че не е прибрал храната в хладилника или на друг, че не е измил съдовете, които току-що е използвал, но да бъдете в добри взаимоотношения с тях може да се окаже полезно.

3 Не позволявайте на излизанията си да консумират вас или парите ви. Вие сте студент - разбира се, че искате да излезете! Но имайте предвид, че финансите са фактор и заведенията няма да изчезнат. Колкото и по-евтини да изглеждат напитките в студентските градове и разните излишни разходи, всички тези покупки се натрупват и рискувате да натрупате дълг или може би да не сте в състояние да си позволите необходими покупки като храна и плащане на сметки. Помислете за дейности с приятелите ви, които не изискват финансови разходи – излизане сред природата, споделена, сготвена заедно вечеря, събиране на малката ви група, среща на някой от клубовете в университета, в който може да се включите и т.н.

4 Разработете си разумна стратегия за справяне. Повечето хора, които предстои да отидат в университета, попадат в три категории: 1) не могат да чакат да се измъкнат от родителите си; 2) страхуват се от деня, в който напускат уюта на дома си; 3) притесняват се, но се вълнуват от промяната. Всичко това са напълно нормални и приемливи чувства. От време на време ще ви е мъчно за дома, особено ако се случи нещо негативно, като стрес от твърде много работа, скарване с приятел или притеснения за парите. Не забравяйте, че вашите родители също мислят за вас, и ще бъдат повече от щастливи да говорят с вас, ако имате нужда от помощ или съвет. Някои хора намират телефонирането / редовното посещаване на дома по-терапевтично от други, като това им помага да се справят, докато други могат да открият, че ограничения контакт им помага да не тъгуват толкова за дома. Формулирайте разумна стратегия, която ви подхожда и ви помага да останете продуктивни и щастливи. Преди всичко се уверете, че се справяте добре с причината да сте далеч от дома, а именно занятията в университета.

5 Не оставяйте цялата си работа за последната минута. Това може да изглежда много примамливо, тъй като ще имате по-дълги срокове, понякога няколко месеца в даден момент, и по-дълги празници (отново понякога месеци в даден момент), но крайният срок скоро ще ви се изплъзне. Много полезна стратегия, макар и леко скучна, е да си свършите работата веднага щом я получите или колкото е възможно по-скоро след това; по този начин условията и особеностите на задачата са все още свежи в съзнанието ви и ще имате повече свободно време за себе си след приключване на работата и няма да имате тази неприятна мисъл в главата си за това есе, което наистина трябваше да започнете преди седмица. Същото се отнася за изпитите. Не оставяйте подготовката за изпитите за последния момент и не оставяйте невзет изпит да ви преследва с години. Разрешавайте своевременно всеки пропуск, за да не се натрупват и да развалят времето, в което бихте предпочели да мислите за друго.

6 Не се превръщайте в „нощна птица“. Може да изглежда много примамливо, тъй като няма наблизо родител, който да ви кара да си лягате в разумен час. Без съмнение вие сами трябва да определите и настроите своето време за лягане, но да стигнете до положението, в което ще заспивате в 6 часа сутринта и ще се събуждате в 16:00, става малко нелепо. Университетът е забавен, но труден; дайте на тялото си онова, от което се нуждае, а останалото ще дойде на мястото си.

7 Не се страхувайте да повдигнете въпрос или да поискате помощ. Университетът е различен по много начини от училището. Обучителните стилове са различни, работата е по-трудна и се очаква да се справяте сами със собственото си учене. Всъщност, вие научавате самостоятелно много повече, отколкото от лекторите. Лекторите разбират, че приспособяването към такива неща изисква време и търпение - затова, ако не разбирате нещо, попитайте ги. Това няма да ви направи да изглеждате глупаво или да изглежда, че не сте внимавали - в действителност, вие ще подходите по-умно, ако се стараете да сте сигурни, че знаете точно какво се очаква от вас и как да го направите, отколкото ако решите да заспите на лекция и да не внимавате.

Последни публикации

Виж всички
bottom of page