top of page

3 въпроса към Момчил Тотев

Стажант в Програмата "Варнава" на БХСС за учебната 2023/2024 година

1. Момо, ти си част от лидерската програма „Варнава“ на БХСС. По какъв начин това, че си част от БХСС и служиш сред нас, влияе на духовния ти растеж?

Един от начините, по които участвам в БХСС, е чрез подготовка на библейски изучавания. Със сигурност първият човек, на когото послужвам така, съм аз самия. Всичко написано в Божието слово пряко засяга живота ми и това да се включвам активно в събиранията на БХСС, в общите ни размишления над Библията, променя живота ми и мисленето ми. Не винаги е лесно да се подготвям за темите, които изучаваме, защото не винаги мога да се съсредоточа на сто процента, но отговорността, която нося за воденето на група, ми помага, защото знам, че не го правя само за себе си, а и трябва да мисля за това да послужа на другите. Това чувство за отговорност ме кара да вникна по-внимателно в текста и така той влиза и по-дълбоко в сърцето ми.



2. Ти си музикант. Да се влияе на хората в артистичните среди с послания за Христос е много трудно. Как човек, който се занимава с изкуство, може да бъде най-ефективен в това отношение и как човек може да използва естествените си дарби, за да служи на Бога по най-добрия начин?

Бог иска от нас да се отнасяме към всеки човек така, както Христос се отнася към нас. Редно е да си задаваме въпроси като:


Бог би ли постъпил към мен по този начин? Би ли ми казал нещата така? Прощава ли ми, макар аз да Го наранявам по този начин? Би ли проявил търпение към мен, ако аз бях такъв?


Ние сме тук на тази земя, за да даваме любов. Ако имаме нужда да получим любов, нека се сетим да се обърнем към кръста на Исус, където Той доказа колко много любов ни дава всеки ден.


А относно благовестието, ще си позволя да цитирам апостол Петър, който пише:

"...Но пазете свят в сърцата си Христос като Господ и бъдете винаги готови да отговаряте на всеки, който ви пита за основанията на вашата надежда.."


3. Кои са предизвикателствата, с които един студент се сблъсква в днешно време? Какво можеш да посъветваш останалите студенти?

Студентските години са важна част от живота ни. На тази възраст обикновено човек разбира неща за себе си, които до сега сякаш са му убягвали. Докато човек е млад, се сблъсква с различни предизвикателства. Страхове, трудно осъществими копнежи, нови ситуации, които изискват нашата адаптивност, са все неща, с които трябва да бъдем готови да се сблъскваме на тази възраст.


Моят съвет е да строите живота си старателно и да изберете навиците, които искате да ви определят. Не забравяйте, че най-важната част от строежа е основата и аз съм сигурен, че няма по-добра основа на живота ни от Вечния, Всевишния и Възкръсналия - Исус Христос.


Важно е да си отговорим на въпроса "Какво е наистина важно за мен?". Дядо ми обича да казва, че животът е като глина, от която си правим купичка и каквато купичка си направим, от такава ще си сърбаме спомените.

Последни публикации

Виж всички
bottom of page