top of page

12 идеи за това как да запълните смислено лятната си ваканция преди да се върнете в Университета

Актуализирано: 18.07.2018 г.

Лятото е изпълнено с невероятно много възможности и вие не искате да пропуснете всички спомени и преживявания, които идват заедно с него! Отделете време да се насладите на лятната почивка преди да се върнете в студентската аудитория наесен!

Вероятно сте от хората, чиято ваканция е вече заета от лятна програма, работа или стаж. Или пък сте от тези, които през лятото лесно влизат в режим „Мързел“, където просто седите без да правите нищо, като оставите дните ви да се изнижат неусетно в една продължителна дрямка. Може би не всички наши съвети ще са по ваш вкус или приложими за вашата ситуация, но все пак разгледайте тези идеи, които ще ви помогнат да се възползвате максимално от лятната си почивка:


1. Прочетете книга за удоволствие. Кога за последно сте избирали да почетете книга за удоволствие, а не като задължителна от конспекта? Помислете за добър автор или книга, които отдавна искате да разгледате – класика или ново заглавие - това ще разшири хоризонта ви, ще ви обогати и ще поддържа ума ви в добра форма за предстоящия семестър. 2. Обадете се и се вижте с приятел, с когото не сте поддържали връзка отдавна. Ако ви липсва приятел, който не сте виждали от дълго време, защо да не му се обадите и не се срещнете? Може би ще преоткриете старо приятелство или ще завържете полезни контакти за в бъдеще.


3. Спортувайте, излезте на излет или покарайте велосипед. Добре е човек да се поддържа във форма – ще изглеждате и ще се чувствате по-добре, ако редувате умствените с физически натоварвания.


4. Проверете възможностите за стипендии и стажове отсега и кандидатствайте. Няма по-добро нещо от това да откриеш полезни възможности навреме. Не казваме да прекарате лятото си в мисъл за повече учене, но можете поне да се запознаете с възможностите сега, за да не пропуснете някои крайни срокове. 5. Прекарайте качествено време със семейството си. Може би вече не прекарвате кой знае колко време с роднините си, но помислете за възможността да бъдете отново с тях поне за малко – може би ще се почувствате като в детството си. Някои казват, че си почиват най-добре в родния си дом. Помислете за начини да ги зарадвате, защото със сигурност и вие им липсвате, макар и да не го показват често.


6. Идете на кино. Поканете приятели, член на семейството или някого, с когото искате да излезете отдавна и гледайте заедно някой филм. 7. Пътувайте. Качете се в колата, влака или автобуса с добри приятели и добра музика. Направете екскурзия до местна забележителност или просто вижте къде ще ви отведе пътят! Посетете и научете повече за нови места и дестинации. 8. Открийте своето хоби. Може би вече имате някакво увлечение, с което обичате да запълвате времето си. Ако не, сега е моментът да опитате нови неща. Може да опитате готварство, градинарство, някой занаят, рисуване, музика, бродерия, шивачество, дърводелство или механика – открийте своя източник на разпускане и удоволствие. 9. Идете на къмпинг с приятели или членове на семейството ви. Купете или наемете палатка, екипирайте се добре и се свържете с природата като спите няколко нощи под звездите. Кой не обича картофи или наденички, изпечени на открит огън? 10. Научете или развийте полезно умение или чужд език. Обмислете възможността да придобиете ново умение за ваше собствено личностно или професионално развитие, което ще бъде от полза за вашето бъдеще.


11. Job shadow (обмен на опит чрез наблюдение на работата). Свържете се с професионалисти с кариера, която ви интересува и научете повече за условията им на работа. Това ще ви помогне да откриете собствения си път на развитие.


12. Станете доброволец. Започнете доброволческа дейност за кауза, от която се интересувате. Служението ще ви накара да се почувствате чудесно за начина, по който сте прекарали лятото си.


Източник: www.fastweb.com/student-life

Последни публикации

Виж всички
bottom of page