top of page

Съвети за преодоляване на самотата

От Бриджит Джий, InterVarsity USA

Наскоро видях графика, показваща времето през десетилетията, което хората са прекарали сами, по двойки и в групи. Линията „сам“ се е увеличила драстично през последните няколко години. Какво се е случило, за да направи това поколение едно от най-самотните в историята?


Ако погледна собствения си живот, мога да видя някои драматични промени, които съответстват на това. Ако можете да повярвате, когато започнах колежа, мобилният ми телефон беше основно само за изпращане на съобщения и провеждане на разговори. Беше ми добре да оставям мислите си да блуждаят, докато тихо обядвах в студентския стол. Харесваше ми да започна разговор с друг неразсеян непознат.


Сега често се оказвам прегърбена над телефона си на опашка в магазина за хранителни стоки или седя в колата си и проверявам TikTok за някои свежи количества допамин, преди да тръгна на път. Сякаш бих предпочела нещо да заеме мястото в ума ми, отколкото да бъда вече сама с тишината на собствените си мисли. Не е задължително да избягвам натрапчиви мисли; това е чувството за самота. Активно отвличам вниманието си от възможността да се чувствам самотна.


Сам по себе си колежът е едно от най-стимулиращите и ангажиращи преживявания, които животът може да предложи. Нови хора, нови възможности, нови разсейвания, нови отговорности. Дори не се нуждаем от телефони, за да се чувстваме привлечени в толкова много посоки, вълнуващи или не. Има толкова много избори за това къде да прекарваме времето и вниманието си. Това може да бъде съкрушително и да ни накара да изключим или да се върнем към телефоните си за още скролване.


Вярвам, че повечето хора отиват в университета, очаквайки, че освен че ще завършат с невероятна оферта за работа в ръка, ще създадат приятели за цял живот и дори ще намерят любов. Това са разумни и нормални надежди. Необичайно е да се намери успешен учен, който не желае и пълноценен социален живот. За някои всички тези неща се случват безпроблемно. Повечето хора обаче преминават през сезони на копнеж и самота.


Аз самата съм завършила колежа повече от десетилетие и все още не съм „намерила любовта“. Преминах през много сезони на самота от дипломирането насам, някои по-трудни от други. Бих искала да съм омъжена досега, но вместо това ми беше дадена възможност да се науча как да развивам добра общност и как да се доближа до Бога във времена на самота без партньор до себе си. (Дори написах цяла книга за това!)


Независимо от нашия статус във взаимоотношенията, ние сме създадени да бъдем в общност. Но ние също сме създадени за усамотение. Трябва да се научим да намираме точния баланс, защото не сме създадени за самота. Вижте времето на Исус в служение: в по-голямата си част Той е заобиколен от хора. Но авторите на евангелията се грижат да ни уведомят, че Той се е измъквал, когато е могъл (напр. Mат. 14, Mарк 6, Лука 4-6).


И така, как да преодолеем неизбежната и нарастваща самота в живота си?


Вземете всичко

Започнете, като се изправите срещу причината за вашата самота и нейното въздействие. Добре е, че се чувствате така! Вероятно има добра причина за това. Бог може да използва вашата самота, за да ви научи на много неща, ако направите място за това.


Опитайте да включите телефона си в режим „Не безпокойте“ или в самолетен режим. Поставете го в друга стая. Намерете удобно място и се оставете да почувствате всички емоции, които самотата поражда у вас. Изследвайте с Бога причините, поради които се чувствате така, както се чувствате. Може би това е вашето мислене; може би това е липса на общност. Помолете Го за нещата, които ви липсват. Когато стигнете до някаква яснота относно вашата самота, обикновено има две прости възможности. Стъпете по-дълбоко в общността и по-дълбоко в усамотението. Тези неща могат да се случват в тандем едно с друго.


Поемете рискове във взаимоотношенията

Трябва да има цели курсове за това как да създаваме приятели и да ги задържаме, не мислите ли? Ние също не насърчаваме достатъчно уменията за приятелство в християнската общност. Нашата най-голяма заповед е да обичаме Бога и ближния си, но това е трудно.


Дори като екстроверт се боря да поемам рискове в отношенията. Усеща се толкова трудоемко! Притесняваме се от отхвърляне и се чувстваме супер неловко. Когато става въпрос за сближаване с някой, който живее отсреща, или за молба на състудент да хапнем заедно обяд след лекция, плюсовете обикновено са повече от минусите. Вероятно хората, с които бихте искали да сте приятели, също искат нови приятели. Ако ви е много трудно да започнете, опитайте се да се поставите в позиция, в която става естествено! Присъединете се към клуб или вътрешен спортен отбор. Отидете на места, където знаете, че може да намерите съмишленици. Започнете оттам.


Освен това поговорете с някой зрял във вярата християнин и потърсете духовно съветване. Има много осмисляне, което всички ние трябва да направим, когато става въпрос за скъсвания и травми в отношенията ни от миналото. Те могат да ни попречат да бъдем отворени към нова общност. Понякога ни е по-лесно да бъдем самотни, отколкото да се преборим с болките от лекуването на раните ни в отношенията. Но се възползвайте от мъдростта и помощта на професионалисти и зрели християни.


Отделете преднамерено време за усамотение

Усамотението и самотата са толкова различни. Трябва редовно да оставаме насаме. Как иначе можем да развием самочувствие и да подредим собствените си желания, мнения, надежди, мечти и дори лични призвания? Когато говоря за това да бъдеш сам, имам предвид сам със Създателя Бог. Помнете, Създателят ви е създал и ви обича такива, каквито сте, дори ако сте неоформени или непродуктивни (Пс. 139). Каква благодат!


След като се научим да бъдем сами – святото място, където сме изцяло обичани и напълно познати в Божието присъствие – ние се отучваме от самотата. Когато превърнем усамотението в редовен ритъм в живота си с Бога, сезоните на самота са по-редки.


И така, кое е за вас? Трябва ли да разрешите самотата си и да я прегърнете, за да научите повече? Или трябва да се облегнете на общността и усамотението?

Последни публикации

Виж всички
bottom of page