top of page

Как да останете недоволни - част 1

Крейг Грошел, от поредицата „Лоши съвети“

Колко от вас биха казали, че ако имахте малко повече пари, това ще донесе някакво облекчение и животът ви ще се улесни или подобри? Хайде, бъдете честни, ако сега ви дам десет хиляди долара, щяхте ли да се зарадвате? Абсолютно, разбира се. Почти всеки би казал, че малко повече пари биха улеснили или подобрили живота му. Точно както когато растях, всяка година на рождения ми ден или на Рождество, баба ни изпращаше чек. Интересното е, че моята малка сестра, която се казва Лиза, всъщност споделя същия рожден ден с мен, само че с три години разлика. На същия ден. И така, ние получавахме по един чек на рождения си ден и по един за Рождество. Всяка година получавахме от баба си чека за десет долара и когато Лиза го отваряше, винаги казваше: „Десет долара!“ Всяка година, когато аз получавах от баба си чека от десет долара и го отварях, аз казвах: „Петдесет долара!“ Защо? Защото такъв тип по-голям брат бях аз.


Тя се разкрещяваше: „Не! Не си получил петдесет долара“. А аз казвах: „Напротив, получих!“ и го прибирах в джоба си. „Покажи ми!“ „Не, няма да ти покажа.“ Всяка година тя се хващаше на това и всяка година плачеше. Всяка година до момента, когато баба ми изпрати чека си за десет долара и аз заявих „Петдесет долара, петдесет долара!“, а Лиза наистина получи чек за петдесет долара. Тя възкликна „Петдесет долара“ и наистина имаше петдесет долара . Баба ми ми даде добър урок. Тя имаше последната дума. Просто си спомням, че бях сломен, че сестра ми получи повече. Това не беше честно, защо? Всички знаем, че ако имахме още малко повече, щяхме да бъдем по-щастливи.


Когато гледаме на начина, по който всъщност живеем, когато гледаме как се държим, често се оказва, че приемаме лоши съвети. Тъй като чуваме лоши съвети в този контекст, вярвам, че това ще подчертае благочестивите съвети, които днес искам да ви дам за това как да бъдете недоволни. Нека започнем с Писанието днес от Първо Тимотей, глава 6, стихове 6-8. Павел казва на Тимотей: „благочестието с удовлетворение е голяма печалба; защото не сме внесли нищо в света, нито можем да изнесем нещо. Като имаме прехрана и облекло, нека с това бъдем доволни.“ С други думи, ние не сме имали нищо, когато сме се родили и не можем да вземем нищо от това. Ако имаме храна и дрехи, Павел каза: „нека да сме доволни“. Сега нека бъдем честни, колко от вас ядоха тази седмица? Колко от вас имат дрехи?


Ако имаме храна и дрехи, ние ще сме доволни, но нека бъдем честни, основните потребности на повечето хора, които познаваме, са задоволени и въпреки това, повечето хора, които познаваме, не са доволни. Защо? Защото вярваме в лъжи и на лоши съвети. Ако имахме само малко повече, щяхме да сме щастливи. Например колко пари смятате, че трябва да изкарвате, за да бъдете щастливи? Наистина интересен въпрос, има много различни проучвания, направени по този въпрос. Колко трябва да печелите, за да сте щастливи? Зависи от това къде живеете... Както и да е, проучване на Галъп установи, че ако печелите тридесет хиляди долара годишно или по-малко, смятате, че седемдесет и четири хиляди долара годишно биха били достатъчни. Имаше време, когато аз изкарвах под тридесет хиляди долара годишно и си спомням много ясно, че си мислех, че седемдесет и четири хиляди долара годишно биха били неограничени средства за мен. С такива пари бихте могли да направите всичко, което поискате. След това ни се родиха шест деца и когато дойде време да платим за две сватби в едно и също лято, изведнъж седемдесет и четири хиляди долара не ми звучаха толкова неограничено, както преди.


Онези, които печелели около петдесет хиляди долара годишно, казали в проучването, че сто хиляди долара годишно ще им стигнат. Те биха били безкрайно доволни и напълно щастливи. Някои от вас сега си мислят, че в един момент или сега вие изкарвате толкова или имате такъв комбиниран доход със съпруга/та си, но си казвате, че с голямо ипотечно плащане, две изплащания на коли, дете или две в частно училище, танци, футбол, балет, застраховка, брекети, и ето че сто хиляди долара годишно не стигат толкова далеч.


Колко ни е нужно, за да бъдем доволни, за да бъдем щастливи?

Отговорът като цяло е какво? Само малко повече, само малко повече. Всъщност Исус разказа една притча, която наистина улавя мястото, където много от нас може би живеят духовно. Той каза това в стих 16 от Лука 12 глава: „Земята на един богаташ даде изобилна реколта“. И човекът си помисли, какво да правя? Нямам къде да съхранявам реколтата си. Ето какво ще направя - ще съборя плевнята си и ще си построя по-голяма и там ще съхранявам излишното си зърно. Ще си кажа, ей, имаш много зърно, запас за много години, успокой се, яж, пий и се весели. С други думи, сега като имам всичко това, мога да бъда щастлив. Което е това, което мнозина от нас всъщност мислят.


Ако един ден мога да имам по-голямото жилище, по-голямо от това, повече зърно в плевнята, тогава мога да гледам леко на живота и да бъда щастлив. Това не се отнася само до финансово недоволство. Някои от нас си мислят, ако можех просто да сваля двадесет килограма, тогава щях да се чувствам по-добре в себе си. Или за някои от вас, ако успея да кача двадесет килограма, тогава щях да се чувствам по-добре в себе си. Ако просто имах по-добра работа, каквато и да е работа, ако имах работа със застраховки, обезщетения, тогава щях да се чувствам по-добре. Някои хора мислят, добре, когато се оженя, тогава мога да бъда удовлетворен. Някои мислят, когато имаме деца, можем да бъдем доволни. След това, когато децата ни излязат от памперсите, можем да живеем отново, след това, когато децата ни излязат от къщата, ще се оправим, след това, когато излязат от колежа, ще се оправим, след това, когато отново излязат от къщата, защото се прибраха след колежа…


Бог каза на онзи човек: „Глупако! Тази нощ ще ти изискат душата; а това, което си приготвил, на кого ще бъде? Така става с този, който събира имот за себе си и не богатее в Бога.“ Не е ли интересно, че толкова много хора мислят, че повече неща ще ни направят щастливи, повече неща ще ни направят доволни, повече неща от този свят наистина ще донесат смисъл. И все пак всъщност не преследваме богатствата, които идват от Бога. Това, което искам да направя днес, е да ви дам някои лоши съвети.


Ако се събуждате и се чувствате наистина благословен от Бога, ако сте пълен с радост, която може да дойде само от небето, ако имате свръхестествен мир, който надхвърля човешката ви способност да разбирате. Ако имате страхотни приятелства, страхотни връзки, знаете, че имате отопление и живеете в страхотна част на света и сте благословени с голямо църковно семейство и хубава малка група и хора, които се грижат за вас, намирате ли в себе си, че въпреки, че животът върви просто страхотно, вие все пак искате да се чувствате ужасно? Искам да ви покажа много ясно как да бъдете недоволни. Ще искате да си запишете това, защото то може да промени живота ви към по-лошо.


Лош съвет номер едно: ако искате да сте недоволен, съсредоточете се върху това да сте неблагодарни.

Павел казва на солунците в Първо Солунци 5:16-17: „Винаги се радвайте. Непрестанно се молете. За всичко благодарете, защото това е Божията воля за вас в Христос Исус.“ Ами кой е толкова глупав да благодари при всички обстоятелства? Не правете това, хващайте се за всички обстоятелства, оплаквайте се при всякакви обстоятелства, намирайте вина навсякъде, където отивате и всичко, на което гледате. Насърчете истинския дух на неблагодарност, който е дълбоко в душата ви.


Това, което трябва да направите, е да негодувате за Божията доброта в живота на някой друг. Всеки път, когато някой друг е благословен, просто трябва да си кажете, Ъ-ъ, за какъв се мисли тоя? Кажете си, че сте много по-добър от него и заслужавате повече, бъдете ревниви към него, бъдете критични, завиждайте. Ако си е взел хубава кола, говорете как вероятно тя ще се развали, че е платил твърде много за нея и че се обзалагате, че има висока лихва върху нея, която трябва да плаща. Ако повишат някого, мислете и говорете за това как този човек не го е заслужил, а вие сте. Ако също някой се е оженил, а вие не сте, просто говорете колко смотан е човека, за когото той се е оженил, това ще ви накара да се почувствате толкова по-добре. Ако имат по-хубави дрехи или получават повече внимание, просто ги разкъсайте, негодувайте за Божията добрина в живота на другите хора. Тогава (не пропускайте това!) игнорирайте Неговата добрина към вас самия! Не бъдете благодарни за това, което имате, не бъдете благодарни за вашето здраве, за вашите приятели или за благословенията, които имате. Това че имате изобилно храна, имате къде да отседнете, имате транспорт и т.н. Най-важно е да се съсредоточите върху това да сте неблагодарни.


Лош съвет номер две: сравнявайте това, което имате вие с хората, които имат повече.

Това ще забърква ума ви много добре всеки път. Павел каза на Коринтяните във 2 Коринтяни 10:12, той каза: „Защото не смеем да смятаме или да сравняваме себе си с някои от онези, които препоръчват сами себе си; но те, като мерят себе си със себе си и като сравняват себе си със себе си, не постъпват разумно.“ Това е нашата цел - да бъдем напълно глупави във всичко, което правим. Сравнявайте се с тези, които имат много повече. Сравнявайте всичко, сравнявайте заплатите, сравнявайте браковете, сравнявайте пералнята и печките. Сравнявайте телата си с тези на други хора, сравнявайте ги с анорексичните модели от списанията, които не са яли от 2008 г. и чиито снимки са обработени с фотошоп.


Хора, сравнявайте каквото и да е, обувки, заплати, нямам толкова коса. Сравнявайте се в социалните медии: те получават повече харесвания на снимката си на залез, отколкото получавате харесвания на вашата снимка на залез, на библейския си стих, вие сте публикували същия стих, а не сте получили толкова харесвания, колкото те; те имат повече последователи, просто каквото и да правиш… Сравнявайте се с някой, който има повече от вас, това е един от най-сигурните начини да сте недоволни...


(продължава в следващия брой)

Последни публикации

Виж всички
bottom of page