top of page

Божията красота за отегчени, заети и депресирани

Тони Рейнке

За да избягаме от нашето робство на греха, ние трябва да оживеем за славата на Бога в Христос. Той е единствената ни надежда.


По тази тема теологът Джонатан Едуардс е бил майстор. Той откривал Божията слава и красота навсякъде в Писанието и съсредоточил разбирането си за християнския живот там.


Класическата картина на Едуардс като проповедник на адския огън, който в проповедите си окачва грешниците с въдица над ямата на пламтящия Божи гняв, просто не успява да придаде балансирана картина на неговото служение. Той може да е най-известен с това, че е плашел хората с ада и божествения гняв, но прекарвал много повече от времето си, опитвайки се да ги привлече в рая, като провъзгласявал красотата на Бога в Евангелието. Така пише Дейн Ортлунд в книгата си Edwards on the Christian Life: Alive to the Beauty of God.


Това ненаситно желание за Божията красота разпалва огъня на християнския живот. Ние молим за едно и също нещо всеки ден: „да гледаме красотата на Господа“ (Псалм 27:4). И ние свидетелстваме заедно: „Защото всички богове на племената са нищожества; а Йехова е направил небесата. Пред Него са блясък и величие” (Псалм 96:5-6).


Трябва да притежаваме Божията красота.


И така, какво общо има Божието великолепие с моето ежедневие в момента – в моята заетост, в моите изкушения, в моята скука и в моята духовна сухота? Наскоро седнах да говоря с Дейн Ортлунд, който служи като директор на библейското издателство в Crossway.


Красота и заетост

Първо, Божията красота успокоява нашите заети и разтревожени сърца.

„Красотата на Божията нежна милост ме успокоява, позволява ми да дишам отново, забавя лудото лутане на сърцето ми“, каза Дейн. „Има толкова много двусмислие в това да живееш като морално същество. При цялото ми безпокойство Той е невъзмутим и нежен Баща, който ме осинови и оправда. Едуардс наистина го е почувствал. Особено когато четете неговите проповеди или писма, има аромат, който усещате. Той наистина се е чувствал в безопасност, обичан и успокоен благодарение на Бога и Неговата нежна грижа към него като Баща.“


Красота и изкушение

Второ, Божията красота изпълва сърцето ни, което е от съществено значение, ако искаме да се срещнем успешно с нашите врагове като грях и изкушение. „Светът ми казва, че егоистичното отдаване на похотта е мястото, където е забавлението“, каза Дейн. "Напротив, Едуардс пише навсякъде за тихо наслаждаване на красотата на Богa и общуване с Него в Неговия Син, Който е могъщият и сияен приятел на грешници като мен. Ако използвам думата, която Едуардс използва с удоволствие, наслаждаването на Бога ни ощастливява."


Една от решаващите битки на християнския живот е откриването на истинската грозота на греха и изобличаването на неговата разрушителност. „Грехът е омагьосващата привлекателност на това, което ще те убие“, казва Дейн. „Не мога да не скоча във водата на греха и да бъда блъскан в скалите на осъждението, ада и смъртта. Нямам волята да спра. Не мога да се спра. Имам нужда от по-висока прелест, от по-завладяваща красота. Ще правя само това, което обичам да правя, и ще бъда такъв завинаги. Не мога да функционирам по друг начин. Имам жажда за красота, която трябва да утоля, независимо от всичко.“


Всички я имаме. „Шейсетгодишният, който напуска жена си заради по-млада жена, тийнейджърът, който гледа порно, банкерът, проверяващ личните си сметки всеки час, пасторът, който храни душата си с никотина на одобрението на събранието – всички те вземат кукла, поставят ѝ грим, третират я като съпруга и очакват да ги обича като съпруга, когато истинският човек е в съседната стая и иска да ги обича истински."


Красота и скука

Точно както Божията красота се изправя пред нашите тревоги и нашите изкушения, така също тя се изправя пред духовните опасности на нашата скука.

Преди една година ESPN съобщи за трагичната история на Кристофър Лейн, колежански бейзболен играч, който тичал по улица в Дънкан, Оклахома. Трима тийнейджъри дошли зад него с кола и го застреляли в гърба, безсмислено убивайки спортиста. Когато по-късно тийнейджърите били арестувани и помолени да обяснят действията си, те казали, че са го направили, защото им било „скучно“.

Както Мартин Лойд-Джоунс казва: „Грехът винаги е, в известен смисъл, живот на скука.“


„Ето къде ни води грехът“, обяснява Дейн. „Наред с други причини, адът си е ад, защото е толкова скучен.“ Да, скучен, защото адът е да останеш завинаги в егоцентризъм, който е сляп за всяка външна красота, неудовлетворен отвътре и нещастен отвън.


Но от друга страна, „Святостта е забавна“, казва Дейн, някак предпазливо. „Мога ли да кажа това? Святостта е игрива. Чиста е. Светла е – не е тъмна – защото сме били пометени от любовта на Троицата. Бяхме оправдани и възстановени. Ние отново станахме хора.”


Това е много контраинтуитивна картина на святостта.


„Какво веднага изскача в ума ни, когато видим думата "святост?"“ пита Дейн. „Строги икономии. Студенина. С мрачно лице. Комплект челюсти. В една от ранните си проповеди Едуардс казва: „Святостта е най-красивото и прекрасно нещо. Хората са склонни да поддържат странни представи за святост от детството си, сякаш това е нещо меланхолично, мрачно, кисело.“ Но Едуардс казва, че в святостта няма нищо друго освен това, което е сладко и възхитително красиво. Грехът е тиня и мръсотия. Святостта е сладка, прекрасна, възхитителна, ведра, спокойна. Това ме коригира. Святостта е успокояваща. Това е единственият път, по който наистина мога да се наслаждавам на живота си, защото не се наслаждавам на измамните предложения на света за щастие. Святостта е тихо вълнуваща. Къде другаде бихте искали да живеете освен в блясъка на святостта?”


Красота и вечност

Истинската радост не се измерва с бягство от скуката чрез развлечения. Това няма да работи и има основателна причина. „Християнският живот не протича правилно без радост“, категорично казва Дейн. „Но това не означава, че трябва да гледате повече Шоуто на Летърман. Смехът не е надежден измерител на радостта." Изгледайте всичките сериали на Netflix и Hulu и най-голямата ви радост ще остане заровена в поле, което не е вашето.


Но Дейн не е аскет. В книгата си той пише: „Формулата на радостта не е Бог и………… толкова, колкото Бог в ………….“ (77 стр.). По-късно той обяснява: „Истинската радост не произтича от Бога и работата, семейството, секса, приятелите, храната, почивката, шофирането, закупуването на дом, четенето на книга, пиенето на кафе – а от Бога в тези неща… Всеки вкус на красотата в този свят, от рева на водопади до бърборенето на птици до богатството на истинското приятелство до екстаза на сексуалното преживяване, е капка от океана на Божествената красота. Всяко удоволствие е стрела, сочеща обратно към Него. Радостта е от и винаги в Бога” (79 стр.).


В нашето интервю Дейн стигна толкова далеч, че каза: „Може би това звучи студено и безчувствено, но Едуардс казва, че когато наши близки умират, в крайна сметка нямаме причина да скърбим, защото ще преживеем вечно в рая в Христос всичко, свързано с любимия човек, което сме обичали. Самият Христос събира и обобщава всички други радости. Ако имате Христос, имате цялата радост.”


Дейн нито за момент не предполага, че в рая няма сладки събирания с приятели и семейство. Той казва, че дори при тези събирания това, което ги прави радостни, не е любимият човек плюс Бога, но в любимия човек има съществена среща с красотата на Бога, опосредствана чрез тях.


Красота и депресия

Но всички тези разговори за красота не предпазват християните от скръб и депресия. В края на интервюто ми с Дейн го попитах какъв съвет би предложил на онези читатели, които в момента са затънали, които не могат да видят Божията красота, които живеят през сезон на суша. Какво би им казал пастор Едуардс?


Дейн предложи шест съвета:

  • Първо, вие не сте ненормални. Така че отпуснете се. Всички преминаваме през това от време на време.

  • Второ, Едуардс е имал богато разбиране за регенерацията и новораждането. Той знаел, че едно невъзстановено сърце няма да се притеснява (и вероятно няма да чете това интервю).

  • Трето, Божията присъда над живота ви не се засилва от интензивността и не отслабва от липсата на интензивност на вашето удоволствие от красотата на Бога. Всъщност част от красотата на Бога е, че Неговата бащинска грижа и любов към вас не зависят от вашето преживяване на тази красота.

  • Четвърто, ако се чувствате сухи и безплодни, защото живеете в грях и го знаете, тогава какъв очаквате да бъде живота ви?

  • Пето, ако сте в Христос, един ден ще погледнете назад към този сух, безплоден, изпълнен с несгоди живот и ще видите как цялата натрупана болка на този свят (в която се намираме в момента и понякога просто ни разбива) ще бъде пренавита и отменена, и всъщност ще бъде част от нашето последно сияние, блясък и слава. Така че почакайте.

  • Шесто, останете в Псалмите. Те са в Библията, за да дадат на сухите и безплодни човешки същества нещо, което да кажат на Бога, и да им дадат малко възстановен разум, когато, оставени сами на себе си, всичко, което искат да направят, е да се върнат в леглото под завивките или да отидат да се напият, или да отидат да се самоубият, защото болката в живота е толкова голяма.


Източник: www.desiringgod.org/articles/gods-beauty-for-the-bored-busy-and-depressed

Последни публикации

Виж всички
bottom of page