top of page

3 въпроса към Михаела Руменова

Стажант в Програмата "Варнава" на БХСС за учебната 2023/2024 година



1. Михаела, ти си част от лидерската програма „Варнава“ на БХСС. По какъв начин движението като цяло и Програмата в частност влияят на духовния ти растеж? Как израсна като последовател на Исус през последните години, в които си част от студентската група в Търново?

Движението БХСС през последната година и половина повлия на моето израстване, както духовно така и емоционално. Учи ме и продължавам да се уча на това как да разглеждам и да тълкувам библейските пасажи. За първи път в БХСС аз започнах да изучавам, подготвям и водя библейски изучавания и дискусии.  Програма „Варнава“ ми помогна да взема няколко решения за моя духовен живот. Започнах да ставам рано сутрин и да имам тихо време, което ми помогна и да се организирам да си лягам по-рано. Взех решение да се огранича колкото може повече от социалните мрежи, което ми помогна да намеря ново мое любимо занимание - да чета повече. Програмата ме научи да си поставям всеки месец цели, които да се стремя да постигам, научи ме на дисциплина.


Продължвам да научавам нови неща и на библейските ни изучавание получавам нови откровения и разбиране за Неговото Слово.

 

Разкажи ни повече за себе си и за семейството си: как си повярвала, по какъв начин виждаш Бог да те благославя?

Израснала съм във вярващо семейство. Имам сестра, която е 2 години по-голяма от мен. Как повярвах? Аз винаги съм знаела че има Бог, но кога стана моята вяра, а не вярата на мама и тати? Беше в гимназията след едно тежко тийнейджърство на бунт срещу всичко. Започнах да ходя на църква. И в тогавашната ми църква имаше проповед, с която Бог ми отвори сърцето и аз започнах да се замислям за водно кръщение. Когато взех осъзнато водно кръщение, Бог започна да променя живота ми и ме отдели от нещата, които тровеха моя живот. Тогава взех решение да бъда Божи служител и да се уча. Разбира се имах падения и след това, но стремежа към по-добро винаги ще го имам и следвам.


Бог ме благославя от самото начало на моя живот, като се започне от това, че ме спаси, когато бях на 3-4 годинки да не умра, изцели ме от астма и ме благославя и сега с вярващи приятели, с които да общуваме и да се молим, където и да отида. Най-голямото благословение е това, че Бог ме е намерил и ми се открива всеки ден!

 

3. Какво си научила от Бога до този момент относно изграждането на християнския характер и подреждането на приоритетите? Какво можеш да посъветваш студентите в това отношение?

Изграждането на християнския характер е трудно, ако мислим, че можем сами без Бога. Нашият характер се изгражда още от малки деца, но когато се новородим и повярваме в Исус Христос, всичко се променя. Тогава вече се учим да не сме егоисти, да обичаме дори и тези, които ни нараняват; учим се да не задържаме непростителност и да се молим за другите, а не само за нас самите. Научих, че приоритет номер едно за мен трябва да е Бог и да се питам как мога да Му послужа с моя живот и там където съм, на работното място, в семейството и т.н.


Като съвет към всички студенти мога да кажа: Бъдете смели да благовествате! Не се срамувайте да казвате на света, че вярвате в Божия Син! Бъдете сол и светлина, където и да отидете. Носете радост и не се гневете! Не позволявайте на себе си да се депресирате, когато не успявате в нещо. Трудете се и се молете - Бог обръща всичко за добро за тези, които Го търсят. Бъдете горди за това, че сте получили подарък от нашия Бог и знайте, че това е Исус, Който дойде на земята,смири себе си и понесе всичко на кръста, умря и възкръсна, за да бъдем ние спасени от греха.

 


Последни публикации

Виж всички
bottom of page