top of page

3 въпроса към Крейг Уайрънс

/Национален директор на БХСС

1. Относно работата със студенти – кое е най-приятното и кое е най-трудното нещо? Каква е най-силната страна и коя е най-слабата страна на студентите днес?

Има милион неща, които абсолютно обичам в работата със студенти - затова съм посветил живота си на това повече от 20 години. Студентските години са много вълнуващ период в живота на много хора. През тези години те са изложени на нови начини на мислене и виждания за света. С израстването си те създават планове и навици, които често формират остатъка от живота им. Вълнуващо е за мен да изиграя положителна роля в живота на студентите през тези формиращи години, като им помогна да мислят за своя живот и обучение от християнска гледна точка, както и като им помогна да мислят за навиците и плановете, които искат да се формират в живота им. Най-добрите моменти от моята работа са, когато виждам как студентите растат в разбирането си за Исус и Неговото царство и умишлено рискуват, следвайки Го и споделяйки вярата си с колегите си. Моментите, когато студентите чуват Божието слово, отговарят с вяра и виждат плодове в живота си, ми дават мотивация да продължа.


И обратното, най-трудната част от работата ми е да знам, че мнозина няма да изберат да последват Исус и да виждам студентите да правят избори, които няма да са полезни за тях. Твърде често съм виждал предупрежденията на Исус да се сбъдват в живота на студентите, че грижите на живота и преследването на нещата от този свят могат да заглушат Неговото слово в живота ни и да закоравят сърцата ни, така че да ни е трудно да Му отвърнем с вярност.


Има много положителни неща, които да кажа за това поколение студенти. Като цяло мисля, че те са много по-креативни от моето поколение и често са в състояние да мислят по-нестандартно. Поради това те могат да измислят уникални и интересни начини за решаване на проблеми, преследване на цели или подход към дадена задача. Като цяло те са силно свързано във взаимоотношения поколение и аз оценявам акцента, който поставят върху това да стоят свързани един с друг. Друго нещо, което ценя за това поколение студенти, е желанието им да бъдат активни. Днес младите хора са нетърпеливи да служат и да помагат; те не искат да седят отстрани, но искат да играят активна роля в донасянето на положителна промяна в света.


Те също са изправени пред много предизвикателства. Тъй като са толкова информирани и свързани и тъй като винаги им се предоставят нови и нови възможности, мисля, че за студентите днес може да е трудно да бъдат наистина посветени на дадено нещо или да имат ясни приоритети, по които да живеят. Забелязал съм също така, че поради постоянния шум и информация около тях, с които са свикнали, им е по-трудно да имат моменти на пълно изолиране или да слушат добре другите, Бога или себе си.


2. Какво си научил през годините за Божия призив – по принцип и към себе си? Как един човек може да е сигурен, че живее в Божията воля и следва онова, което Той иска от него?


За разлика от това как често можем да говорим или да мислим за Божията воля като за нещо трудно за разбиране, аз вярвам, че Неговата воля и призив в живота ни са невероятно ясни и изобщо не са скрити. Когато четем Неговото слово, става кристално ясно, че Неговата воля за всеки от нас е да станем хора, които израстват в подобие на Неговия Син Исус, като се учим да обичаме Бога и другите (както авторите на Писанието казват - всичко останало може да се обобщи от тези две велики заповеди). Това е, от което Бог наистина се интересува относно вас и мен и това е, което Той иска да желаем и търсим. Това означава, че през повечето време изобщо не е нужно да се чудим дали нещо е Божията воля за нас, защото ако това е нещо, което ще ни помогне да обичаме Бога и другите, тогава знаем, че Бог го желае и обратно - ако искаме нещо, което ще ни попречи да обичаме Бога и другите, то тогава това не е Неговата воля за нас. Намирам това за невероятно освобождаващо, защото отнема мистерията и объркването от това да се мъчим да откриваме каква е Божията воля. Не трябва да извивам ръката на Бога, за да я разкрия, или пък не е нещо скрито, което трябва да намеря. Това също е нещо, в което всички можем да се справим и да израстваме. Всички ние можем да вършим Божията воля, защото всички можем да обичаме Бога и другите и докато предприемаме стъпки в това, Той ще ни учи и ще ни води в по-големи действия на любов.


Освен това е невероятно просто и невероятно предизвикателно. Концепцията е изумително простичка - няма дълъг списък с неща, които трябва да направя, или объркващи ритуали, които трябва да изпълня, за да я разбера. Но в същото време, колкото повече раста в любовта към Бога и другите, толкова повече виждам колко всеобхватно е това. Неговата воля влияе върху всички аспекти на живота ни - от това как изразходваме времето и парите си, как се отнасяме към нашите учители и колеги и до решенията, които вземаме за това, което казваме, мислим и правим. Добрата новина е, че Божията воля е нещо, което Той е напълно отдаден да изпълни в нас, а не просто нещо, което очаква от нас. Той ни помага да израстваме, превръщайки ни в хора, които приличат на Неговия Син и ще ни отведе от мястото, където сме в момента, до мястото, където иска да бъдем.


Трябва да коментирам, че има моменти, когато Бог има конкретно желание да направим нещо, което ще бъде добро за нас и за Неговите цели в този свят. Може да се наложи да поговорим с някого, да започнем определена работа или да се преместим на определено място. От моя опит и от това, което съм виждал в Библията, в тези ситуации Бог прави Своята воля изключително ясна. Почти никога не се случва хората да не изпълняват Божията воля, защото не знаят каква е тя или защото Бог не я е оповестил, а по-скоро защото не искат да я изпълнят. Опитът ми също така показва, че колкото повече търсим и сме подчинени на Божията воля всеки ден, толкова повече ще ставаме хора, които гладуват, копнеят и намират радост в нея.


3. Какви са очакванията и надеждите ти за Новата 2021 година?


За много от нас 2020 г. беше много трудна година. Мисля, че беше и година, която ни научи много за нас самите, за нашата вяра и за това как да водим живот в постоянство. Надявам се, че ще вземем много от тези уроци със себе си през 2021 г. и ще видим плодове, като продължаваме да следваме Исус и да служим на другите около нас. В някои отношения не съм оптимист, че нещата ще са по-лесни тази година или че ще се върнат към нормалното, а по-скоро съм силен оптимист, че чрез нашия опит през изминалата година вече ще можем да преживеем предизвикателните моменти напред с по-голяма надежда, сила, радост и любов. Това, което знам със сигурност е, че Бог все още е на трона и че нищо не може да ни отдели от Неговата любов. Поради тази причина всички ние можем да влезем в тази нова година с голяма надежда и увереност, че Бог ще използва времето пред нас, за да ни помогне да израстваме в любов към Него и към околните за Негова слава в този свят.

Последни публикации

Виж всички
bottom of page