top of page

9 стъпки за това как да се впишем в нова среда

Много от вас са започнали учебната година на ново място. Някои са се преместили в нов град и са далеч от познатите и приятелите си. Други са започнали да учат или работят с нови хора. Как да се впишем в тази нова среда? Как да си създадем нови приятели? Следните 9 съвета ще ви помогнат.

1. Кой сте?

Какви хора сме - приятни и забавни ли сме за останалите? Дали не им доскучаваме или не сме особено сговорчиви? Могат ли хората да ни имат доверие? Всеки мисли за това, когато контактува с нов човек. Ние дали сме човек, с когото хората биха искали да общуват? Хубавото в случая е, че обикновено всичко е в нашата глава. Хората са по-възприемчиви, отколкото си мислите.


2. Не се страхувайте

Срещата с нови хора може често да бъде доста стресираща. Стараем се всячески да бъдем забавни и добри събеседници. Но колкото повече усилия полагаме, толкова по-малко успяваме. Затова е най-добре да се опитваме да сме по-добрата версия на себе си, дори когато съзнателно полагаме усилия да се харесаме.


3. Направете малка стъпка

Чувствате се малко самотен? Защо не заговорите нов колега в университета или нов служител на работното място? Така ще тренирате социалните си умения. Хубаво е друг да поеме инициативата, но и вие можете. Просто се огледайте наоколо и се престрашете да се запознаете. Кой знае – от това може да излезе чудесно ново приятелство!


4. Излезте навън

Готови сте да общувате? Следващата ви стъпка е да излезете навън! Запишете се на курсове, семинари, групи и дейности, които ви интересуват, за да намерите нови и интересни хора.


5. Който съди, губи

Напълно възможно е онези, които нямат нищо общо с вас в началото, да се окажат най-интересните хора, които някога сте срещали. Дайте им шанс! Опитайте се да се абстрахирате от предубежденията си.


6. Покажете интерес

Много е важно да можете да слушате. Всеки може да говори. И другият човек иска да получи внимание, да бъде чут. Покажете, че имате желание да го опознаете. Дори и той да е коренно различен от вас, покажете, че търсите общи неща, които ви свързват. Ако очакваме хората да проявят интерес към нещата, които ни интересуват, трябва да сме готови да слушаме нещата, които тях ги интересуват.


7. Прекарайте време заедно

Само чрез споделяне на времето ще затвърдите новото приятелство. Правете неща, които са интересни и на двете страни. Прекарвайте време, в което можете да споделяте и да се опознавате. Може би шумна сбирка с много хора или кино не са най-добрият първи вариант, но в малка компания, в която можете да разговаряте, ще се опознаете най-добре.


8. Поддържайте връзка

А как да го запазим за дълго? Като поддържаме връзка. Да, понякога е трудно. Това обаче е единственият начин да запазите приятелството. Използвайте предпочитаните средства за комуникация (интернет, телефон и други), за да разберете какво се случва в техния живот.


9. Бъдете добър и верен приятел

Помагайте им, подкрепяйте ги. Покажете им, че могат да разчитат на вас! Дори и да не получавате същата мярка от добро отношение, никога не е излишно да инвестирате добри семена в едно ново взаимоотношение. Каквото посееш, това ще пожънеш!

Последни публикации

Виж всички
bottom of page